Zbiór i przechowywanie selera

Zbiór i przechowywanie selera

Seler zbiera się przez podniesienie z ziemi całych roślin. Jeśli ma być przechowywany to większość lub wszystkie korzenie powinny pozostać z rośliną, ale bezwartościowe liście zewnętrzne można usunąć.

Istnieje kilka metod przechowywania selera. Niektórzy ogrodnicy trzymają go tam, gdzie jest uprawiany usadawiając go na glebie. Łodygi kukurydzy, odpadowe siano i podobne materiały są następnie umieszczane nad rzędami i utrzymywane w miejscu  pomocą desek lub kolejnej warstwy ziemi. Można zastosować dodatkowe pokrycie jeśli tylko temperatura powietrza zrobi się chłodniejsza. Jest to jedna z najlepszych metod przechowywania selera. W ten sposób warzywo będzie kruche i delikatne. Seler można przechowywać także w piwnicach, które są chłodne i wilgotne, woda nie pozwoli mu zwiędnąć. Rośliny umieszcza się blisko siebie na ziemi z nienaruszonymi korzeniami, a wokół nich trochę wilgotnej gleby. Dodatkowo można podać wodę, jeśli tylko widać pierwsze oznaki jej braku.

Prawdopodobnie najpopularniejszą metodą przechowywania selera są okopy. Rowek o głębokości od 25 do 30 centymetrów wykopywany jest w dogodnym miejscu, którym nie będą przeszkadzały wody powierzchniowe. Taki rów może mieć dowolną pożądaną szerokość, ale zwykle stosuje się wymiary od 25 do 32 centymetrów. Seler osadza się w rowie z nienaruszonymi korzeniami. Aby zapobiec więdnięciu gleba na dnie wykopu powinna być lekko podlewana. Deski lub inne odpowiednie materiały są następnie umieszczane nad wykopem i pokrywane sianem lub słomą. Dopóki pogoda nie będzie wystarczająco chłodna, aby seler nie nagrzewał się w wykopie, należy zapewnić właściwą wentylację. Gdy pogoda staje się zimniejsza, pokrycie nad wykopem można zagęścić dodając naprzemiennie warstwy słomy i gleby.

Jeśli zachowana zostanie odpowiednia ostrożność w przechowywaniu selera to powinien on się utrzymać w dość dobrym stanie do końca sezonu zimowego.

Comments are closed.